De anti-afval, onze partners voor een betere wereld

Hoe gaan we de voedselverspilling tegen? 

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gooien we elk jaar 1/3 van al het geproduceerde voedsel in de wereld weg. In de Europese Unie weegt voedselafval bijna 100 miljoen ton per jaar, en dit cijfer neemt toe.

Door samen te werken met verschillende organisaties zet EXKi zich in om de vermindering van voedselverspilling een prioriteit te maken.

In lijn met ons #LessWasteTogether programma ondernemen we acties om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. In eerste instantie stelt het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten EXKi in staat om recepten te creëren met een verminderde koolstofimpact.

Bovendien roepen we, naast ons afvalsorteerbeleid, verschillende verenigingen op om de voedselverspilling te verminderen.

De Brusselse verenigingen:


In Brussel zijn we partners met verenigingen die niet ver van onze restaurants gevestigd zijn en die dagelijks onverkochte artikelen komen ophalen. We werken ook samen met het OCMW van de stad (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn). Elke dag halen zij een groot deel van onze onverkochte goederen op en verdelen deze via de ochtendmarkt over de lokale verenigingen dankzij een omgekeerd logistiek systeem.

Wanneer zij de verschillende verkooppunten bevoorraden, nemen de EXKi bezorgers de onverkochte artikelen van de restaurants mee terug. Deze voedselresten, die nog vers zijn, worden allemaal naar een koelcel op de Brusselse Ochtendmarkt (de MABRU) gebracht. Zodra de EXKi-producten in deze koelruimte zijn opgeslagen, kan het OCMW ze inventariseren dankzij het platform "Donation Exchange". Het OCMW zal de onverkochte producten aan de verschillende verenigingen aanbieden en ze dezelfde dag nog leveren. Op deze manier maken de verenigingen geen kosten en worden de EXKi producten vers geleverd.

Too Good To Go :

Deze applicatie tegen voedselverspilling is gebaseerd op de volgende constatering: elk jaar wordt er wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weggegooid of verloren gegaan en deze voedselverspilling is verantwoordelijk voor 8% van de uitstoot van broeikasgassen. Het doel is dus om al het mogelijke te doen om onverkocht en verspild voedsel te beperken! Too Good To Go stelt ons in staat om tegen lage prijzen producten te verkopen en te distribueren met de houdbaarheidsdatum in de vorm van een verrassingsmandje voor hen die tegen voedselverspilling strijden.

Vandaag zijn we er trots op dat we al onze EXKi restaurants in België, Parijs, Lille en Italië als partners van Too Good To Go mogen rekenen.

 

ANDES:

ANDES is het baanbrekend netwerk van solidaire kruidenierswinkels, dat meer dan 370 aangesloten kruidenierswinkels in Frankrijk verenigt en runt. Het werkt aan de duurzame integratie van kwetsbare bevolkingsgroepen door het ontwikkelen van innovatieve oplossingen rond kwaliteitsvoedsel. EXKi's samenwerking met ANDES stelt ons in staat om onverkochte producten te doneren aan solidaire kruidenierswinkels.

Ten slotte, om voedselverspilling te voorkomen, verlagen we de prijs van onze broodjes met 20% na 17 uur.

Kortom, onze acties stellen ons in staat om onverkochte goederen te herverdelen aan mensen in nood, aan solidaire kruidenierswinkels maar ook aan mensen die strijden tegen voedselverspilling.

EXKi werkt graag samen met al deze verenigingen die strijden tegen voedselverspilling en we blijven openstaan voor elk idee of oplossing die gericht is op het verminderen van onze eigen milieu-impact. Het is immers allemaal samen dat we naar een betere wereld kunnen gaan.