Hartige cheesecake met pastinaak

Bereiding: 30 min

Gaartijd: 30 min (+ 25 min rust)

Makkelijk

Ingrediënten voor 6 tot 8 personen:

  • 600 g pastinaken
  • 3 sjalotten
  • 500 g magere verse kaas
  • 5 eieren
  • 25 g geraspte parmezaan
  • 25 g geroosterde hazelnoten
  • 160 g bloem
  • 100 g zachte gezouten boter
  • 6 grote saliebladeren
  • peper en zout

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op th. 6 - 180 °C.
  • Schil de pastinaken en snij ze in fijne schijfjes. Hak de sjalotten. Doe ze samen in een sauteerpan met 40 gram gesmolten boter. Doe er 5 cl water bij, breng op smaak, dek af en laat 15 min zweten op een zacht vuurtje.
  • Meng intussen de bloem, 60 gram boter, 1 ei, de parmezaan, peper en zout en de fijngehakte saliebladeren. Kneed dit alles tot een homogeen deeg. Doe dit in een ronde springvorm met een diameter van 26 cm, die met bakpapier bedekt is. Druk het deeg goed aan met de vingers en rek het uit tot een regelmatige laag die de hele bodem van de vorm bedekt. Laat het lichtjes goudbruin in de oven, zowat 12 min.
  • Doe de verse kaas en 4 eieren in een slakom, voeg de gegaarde groenten bij en mix tot een homogene bereiding. Kruid bij en giet in de vorm.
  • Bak 15 min in de oven op 180 °C, en nog eens 15 min op 150 °C. Zet de oven uit en laat de cheesecake nog 15 min in de gesloten oven staan. Laat nog 10 min rusten haal uit de vorm.   Bestrooi met de gehakte hazelnoten.
  • Dien warm op, met een salade.

Weetje: gebruik een vel bakpapier dat groot genoeg is om over de rand van de vorm te vouwen, zo moet je alleen maar eventjes aan de vier hoeken trekken om de cheesecake uit de vorm te halen.