Quinoa & linzen

Quinoa en linzen : recepten en voordelen, in het teken van jouw gezondheid!

Quinoa en linzen zijn trending topics, maar jij vraagt je misschien af hoe je ze moeten eten, bereiden, en of ze goed zijn voor de gezondheid? Ontdek onze recepten tips en uitleg over deze Belgische trending peulvruchten.

 

Quinoa: lekker, gezond en goed voor onze planeet

Bij EXKi is de herfst het seizoen van het genot. Dit jaar staat in het teken van lokale en biologische producten. Tijdens de herfst trekken wij naar de velden om er een uitzonderlijke teler te ontdekken. In het koninkrijk der peulvruchten is Isabelle de koningin.
 

Een lokale en toegewijde teler

Isabelle Coupienne, onze linzen- en quinoateler, is een onderneemster die zich inzet voor biologische en eerlijke landbouw van producten 'Made in Belgium'. Haar project? Een 100% kwalitatieve, duurzame en biologische sector ontwikkelen. Petje af!

Isabelle is medeoprichtster van het project 'Land, Farm & Men': een groep van enkele landbouwers die hetzelfde doel willen bereiken, namelijk duurzame, biologische en eerlijke landbouw verdedigen. Dit project heeft als doel biologische landbouwgronden te beheren, waarbij de telers een correcte verloning krijgen. En dat gebeurt vooral door advies te geven aan landbouwers: ze begeleiden hen bij de implementatie van innovatieve landbouw. Op die manier zijn ze geïnteresseerd in variëteiten die bij ons weinig (of niet) geteeld worden. Ze willen een duurzame activiteit ontwikkelen voor landbouwers met wie ze dagelijks samenwerken. Op die manier zetten ze hen aan om af te stappen van de traditionele en klassieke landbouw om hen een echt toekomstproject te bieden.

Ze legt het zelf beter uit dan wij. Maak kennis met Isabelle in deze video:

 

 

Sinds wanneer wordt quinoa geteeld in België?

Het idee van het project kwam er in 2014. Bingo, dat was het jaar van de quinoa! De landbouwers hebben toen dit Belgische teeltproject gelanceerd en meer dan 12 hectare quinoa geplant. Denk je dat hun ogen groter waren dan hun maag? Het antwoord is neen! Het begin was erg veelbelovend en de quinoavelden waren een enorm succes. De volledige teelt werd onmiddellijk verkocht, en de volgende jaren kwam er een enorme vraag naar het product. De Belgische quinoa bestaat nu dus 4 jaar. Die teelt hebben we dus te danken aan Isabelle en haar team: de quinoavariëteiten die werden ingevoerd in de teelt hebben veel opgebracht en waren een groot succes. Vandaag zetten de landbouwers hun initiatief verder en telen ze 19 verschillende producten!

Natuurlijk is voor die aanpak een jaarlijkse vruchtwisseling nodig. Op die manier kan de grond gewoon gezonder worden. De landbouwers van het project Land, Farm & Man werken met een vruchtwisseling van 10 jaar. Een jaar quinoa, een jaar oude tarwe, een jaar linzen... De teelt gaat dus van het ene veld naar het ander. Dit landbouwprincipe is gebaseerd op de vaststelling dat elk gewas een andere bijdrage levert, zodat de grond zichzelf kan herstellen. Linzen bijvoorbeeld zorgen voor stikstof in de grond, wat gunstig is voor de teelt van het volgende jaar.
 

Kwaliteit op ons bord

Quinoa staat ervoor bekend goed te zijn voor de gezondheid. Maar hoe kunnen we zeker zijn van de kwaliteit van het product dat we consumeren? Het is heel eenvoudig! Het allerbelangrijkste zijn de soorten. Wat linzen betreft, gebruiken ze vooral groene linzen uit Puy, belugalinzen en blonde linzen uit de Champagne. Maar vooral de bodem maakt het verschil. Belgische quinoa kan je bijvoorbeeld gemakkelijk herkennen omdat die donkerder is dan quinoa uit Zuid-Amerika. Bij Isabelle zijn alle gewassen biologisch, niet alleen om het kwaliteitsbeleid na te leven, maar ook om producten te bieden die uitstekend zijn voor de gezondheid.

Vandaag staat Land, Farm & Men op het punt om de eerste gedeelde verwerkingswerkplaats in België in te voeren, met een optische sorteerlijn. Wat is dat? Het is een machine waarmee de kwaliteit en vooral de grootte van de producten gecontroleerd kan worden. Belgische landbouwers moeten dus het land niet meer uit om hun oogst te laten sorteren. Aan dit project werken 20 landbouwers met veel ervaring in de biologische landbouw die zich volledig aansluiten bij de landbouwprincipes van Isabelle. Dankzij de vruchtwisseling kunnen ze heel flexibel zijn naargelang de vraag. Ze passen de variëteiten en hoeveelheden aan naargelang de noden van hun klanten. Dankzij die vruchtwisselingstechniek kunnen ze het beste van de producten bieden, maar ook redelijk goed inschatten wat verkocht zal worden. Dit is een van de redenen waarom ze vooraf een vaste prijs kunnen bepalen voor de landbouwers. Ze vinden een correcte prijs voor de telers namelijk erg belangrijk en ze verzekeren een stabiel inkomen voor de landbouwers door de teelt elk jaar voort te zetten tegen een vaste prijs.

Om voor een zo goed mogelijke teelt te zorgen, gebruiken de landbouwers uiteraard alle traditionele biologische methoden, vooral met mechanische onkruidbestrijding. Ze gebruiken daarentegen bepaalde technieken en middelen om hun werk gemakkelijker te maken en meer opbrengst te genereren, zoals bijvoorbeeld gps-systemen, tablets, drones... De moderne technieken zijn er om hen te helpen om een zo goed mogelijke kwaliteit te bieden. En die kwaliteit is van essentieel belang om een goede toekomst te verzekeren voor de landbouwers, en om lekkere producten te bieden aan de consumenten.

 

EXKi kookt de natuur: dé referentie in gezonde en duurzame snelkeukens

Bij EXKi wilden we het lokale en biologische aspect versterken, dus de aanpak met landbouwers die kwaliteitsvolle ingrediënten hebben, was ideaal voor ons. Dat is de reden waarom Olivier Langlet, de chef-kok van EXKi, onmiddellijk overtuigd was van het project ‘Land, Farm & Men’. Zodra hij wist dat het mogelijk was om recepten te bedenken met Belgische biologische quinoa en linzen, heeft hij onmiddellijk contact opgenomen met de landbouwers.

Waarom waren we zo snel overtuigd? Omdat het de eerste Belgische quinoa is, omdat je de quinoa op 1001 verschillende manieren kan proeven en omdat het hét startpunt is van een fantastisch totaalproject!
 

En wat geeft dat in onze recepten?

We leggen het even uit. Dit jaar wilden we bij EXKi quinoa en linzen laten terugkomen in onze recepten. Het concept? Hetzelfde, maar lokaal en bio! Op het menu dit jaar: een grote inzet voor het milieu, en smaken die we herontdekken... Onze belofte? Van elke maaltijd een leuk en heerlijk moment maken, door lekker én goed te eten.

Bij EXKi hechten we veel belang aan duurzame ontwikkeling. Daarom zetten we ons in om onze ecologische voetafdruk via al onze projecten te verminderen. Dat begint eerst en vooral met wat we aanbieden op je bord.


 

Waarom voor lokale producten kiezen?

We geven de voorkeur aan producten die dicht bij onze consumenten werden ontwikkeld, om de zogenaamde 'voedselkilometers' te beperken. Stel je voor, een tomaat die een marathon loopt! Maar volgens wetenschappers betekent lokaal eten producten consumeren die zich op minder dan 500 kilometer van de consumenten bevinden. Dat is eerst en vooral beter voor het milieu, want door lokale producten te gebruiken, zorgen we ervoor dat het voedsel een minder grote afstand moet afleggen, en zo dragen we bij tot een verminderde uitstoot van broeikasgassen. En lokaal eten betekent ook seizoensgebonden eten, en respect hebben voor de natuur door haar niet te onderwerpen aan specifieke en nefaste behandelingen. Ten slotte kunnen landbouwers de voedingsmiddelen in volle rijpheid oogsten en kunnen ze optimaal groeien. Dat zorgt voor kwaliteitsvolle producten die boordevol voedingsstoffen en vitaminen zitten, een mooiere kleur en vooral meer smaak hebben. Laten we niet vergeten dat lokaal consumeren betekent dat we de voorkeur geven aan voedsel dat bij onze buren groeit, de aanpak van lokale telers aanmoedigen, hun knowhow belonen en de lokale economie ondersteunen.
 

Biologische en duurzame landbouw, dat is mogelijk!

In datzelfde opzicht geven we bij EXKi de voorkeur aan producten afkomstig uit biologische en duurzame landbouw. Vandaag zijn meer dan 30% van onze aankopen biologisch gecertificeerd. Om de herkomst van biologische producten te garanderen, doen we een beroep op Certisys, het eerste controle- en certificeringsorgaan dat gespecialiseerd is in biologische landbouw. We willen verse, lekkere en gezonde producten garanderen in onze recepten en op jullie bord.

De biologische producten voldoen aan bepaalde criteria die een garantie vormen voor productkwaliteit. De voedingsmiddelen groeien in optimale omstandigheden, zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen. Alles is natuurlijk, van de kiem tot de oogst. Op die manier kunnen we de beste smaak en de beste kwaliteit voor de producten garanderen. Biologische landbouw maakt gebruik van natuurlijke middelen en meststoffen, om de grond te beschermen. De producten afkomstig uit duurzame landbouw voldoen eveneens aan bepaalde criteria die productkwaliteit garanderen. Duurzame landbouw is de gulden middenweg tussen productiviteit en milieuvriendelijkheid. De voedingsmiddelen groeien in optimale omstandigheden, met een duurzaam en eerlijk gebruik van meststoffen, om het milieu te beschermen en een optimale smaak te garanderen. In dezelfde zin is het gunstig voor de grond en wordt ons milieu beschermd. Omdat de grond niet te maken krijgt met schadelijke chemische producten, wordt die niet beschadigd en is de grond gezond. Met andere woorden beschermt biologische landbouw de grond, maar ook het water, dat veel minder gebruikt wordt voor biologische landbouw dan voor traditionele landbouw.

Dankzij Isabelle, onze linzen- en quinoateler, kunnen we kwaliteitsvolle, biologische en Belgische producten verwerken in onze recepten. Daarom hebben we een beroep gedaan op haar en haar landbouwers om jullie het allerbeste te bieden!
 

Wat zijn de positieve eigenschappen en voordelen van quinoa en linzen?

Peulvruchten zijn niet alleen heerlijk en goed voor het milieu, maar ook uitstekend voor je gezondheid. Peulvruchten zijn lekker en versterken ook nog eens je immuunsysteem. Wat voedingswaarden betreft, bevatten linzen en quinoa een grote hoeveelheid kwaliteitsvolle eiwitten en talrijke micronutriënten. Het zijn antioxidanten, bronnen van vezels, ijzer, vitaminen en mineralen. Het zijn verzadigende producten die een goed alternatief vormen voor gluten. Gedaan met de hongertjes in de namiddag en de knorrende maag om 18 uur.

Daarom hebben we recepten ontwikkeld op basis van Belgische seizoensgebonden peulvruchten! Stel je voor... warme gerechten, salades, volkoren en gezonde broodjes... We hebben erover nagedacht!

Vis, champignons en ui gaan perfect samen met onze peulvruchten. Dit jaar blijft quinoa niet meer op de achtergrond, maar staat de peulvrucht nu centraal in onze recepten. Linzen koken we, zeven we en proeven we op onze borden. Ze zijn zo lekker dat je ze zelfs terugvindt in ons brood. Linzenbrood is zowel mooi als lekker!

Linzen zijn onze diva's van de herfst. Ze geven kleur aan onze broodjes, zorgen voor extra voedingswaarden op je bord en versterken je immuunsysteem. Jackpot! Linzen hebben een lage glycemische index, zijn rijk aan ijzer, vezels en mineralen en zijn daarom het ideale ingrediënt voor onze recepten.

Pssst: We hebben de linzen zelfs uitgenodigd in onze zoete taart. Ze smaken heerlijk in combinatie met karamel, hazelnoten en speculaas. Qua smaak halen linzen een topscore.

Peulvruchten zijn goed voor het milieu, de gezondheid, de smaakpapillen en voor onze landbouwers. Kortom, je kan er niets verkeerds mee doen.

Onze recepten zijn er voor alle soorten diëten: vegetarisch, glutenvrij, vegan... Er is voor elk wat wils! Echte herfstvreugde op je bord!